Video bewerking op iPhone en iPad

Film reel

Fotobewerking op een iPhone of iPad is voor veel mensen al een stap te ver en dat geldt helemaal voor videobewerking. Waarom zoveel moeite doen als je comfortabel op een desktop je video’s kunt bewerken? Maar op vakantie is die desktop niet altijd in de buurt en je wilt soms toch een filmpje van jouw belevenissen met anderen delen. Steeds meer apps in de App Store laten zien dat er genoeg goede iOS-apps voor videobewerking bestaan. In deze vakantiespecial zet iCulture ze voor je op een rij.

Vind je gedetailleerde videobewerking te veel gedoe, maar leg je wel graag een filter over jouw video’s? Lees dan onze vakantiespecial over goede videofilter-apps voor iOS.

iCulture adviseert: iMovie
iMovie

De officiële videobewerkingsapp van Apple is in veel situaties gewoon de meest uitgebreide en stabiele videobewerker. In iMovie kun je filmtrailers en HD-films maken, in bioscoopweergave afspelen en delen met de rest van de wereld. Er zijn meerdere templates aanwezig om te zorgen dat het er meteen goed uitziet. Maar het is de solide interface waar iMovie het van moet hebben. Hiermee is het namelijk doodsimpel om met precisie in beelden te knippen, snelheid te veranderen en speciale overgangen te gebruiken. De app exporteert HD-video’s, die je vervolgens kunt delen op YouTube, Facebook of Vimeo. Bij gebruik met een Apple TV kun je AirPlay gebruiken om je kunstwerkjes op een groot scherm te vertonen. Hiervoor heb je wel iOS 4.3 nodig. Eenmaal gemaakte videoprojecten kun je via iTunes naar je computer sturen. Op de iPad zijn heb je bovendien nog twee extra functies: een precisie-editor voor het multi-touch scherm en een optie om audiogolven te tonen. Je kunt audio direct in de tijdlijn bewerken, waarbij je meerdere tracks tot je beschikking hebt. Apple levert acht thema’s met soundtracks en vijftig geluidseffecten mee.